Instituti për Kritikë dhe Emancipim Shoqëror

Study of the conditions of the working class in Albania (2015) Shqip

1:58 pm

For the last 23 years, since the fall of the so-called “communist” regime, Albania has been pursuing a neoliberal socio-economical restructuring, where traits of what Naomi Klein refers to as “shock doctrine” can be found. A massive and continuous wave of privatizations have swept almost all factories and publicly owned facilities, followed by a vast […]

Punëtorët e qendrave të kontaktit themelojnë sindikatën e parë të sektorit të tyre

01.01.2015

Punëtorët e qendrave të kontaktit themelojnë sindikatën e parë të sektorit të tyre • Sindikata synon të përfaqësojë 30,000 punëtorët e qendrave të kontaktit, një prej sektorëve me zhvillimin më të shpejtë në tregun shqiptar. • Në aktin e themelimit të sindikatës punëtorëve që ofrojnë shërbime klientësh për kompanitë Amazon, Apple dhe Lottomatica në tregun […]

Proletarizimi i fshatarësisë shqiptare

01.01.2015

Pas studimit dyvjeçar mbi gjendjen e klasës punëtore urbane, kemi kënaqësinë t’ju ftojmë në prezantimin e “Proletarizimit të fshatarësisë shqiptare” – projekt i mbështetur nga Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe – me shpresën se pikëpamjet tuaja do të na shërbejnë si trampolinë e përmirësimit të punës sonë të ardhshme. Të dielën, 3 dhjetor, ora 11:00 […]

Reformat liberale në arsim dhe përpjekjet studentore për arsim publik falas

01.01.2015

Libërthi që keni përpara jush është pasqyrim i disa prej ligjëratave të mbajtura nga delegatët e organizatave studentore rajonale në konferencën “Përpjekjet studentore për arsim publik falas” të organizuar nga Instituti për Kritikë dhe Emancipim Shoqëror me mbështetjen e Olof Palme International Center. Ky publikim përmban kontribute të rëndësishme studimore dhe praktike të aktivistëve të […]

MANIFESTI I LËVIZJES PËR UNIVERSITETIN

01.01.2015

Dija s’mund të shtetëzohet dhe as të privatizohet. Përftimi i saj përmes arsimimit është e drejtë themelore shoqërore. Sot na duhet të jemi realistë: të kërkojmë Arsim Publik Falas! Ne nuk mund të heqim dorë prej Universitetit Publik, pasi është institucioni i cili ka për qëllim themeltar zhvillimin intelektual, shkencor dhe mendimin kritik të studentëve, […]

MARRË NGA UNIVERSITARI

Kemi shumë arsye për të protestuar

4:59 pm

Kemi shumë arsye për të protestuar dhe, kundrejt të gjitha etiketimeve që shoqëria ka për rininë, ne kemi guxuar të shprehim mendimin tonë duke protestuar ndaj vendime të padrejta. Salca që njollosi Ministren e Arsimit nuk ishte mllefi im personal dhe as ka për të pasur ndonjëherë të tilla. Njollosja ishte forca dhe zëri i […]

Editorial i gazetës ” Universitari “, nr XXII

10:37 pm

Dorëhiqu! Së pari, duam t’ju përgëzojmë si nënë. Si nënë, ju znj. Nikolla keni bërë më të mirën për vajzën tuaj: e keni çuar me studime në Paris. Por ne që duam të arsimohemi në Shqipëri nuk ju shohim si nënë, por si Ministre e Arsimit. Ju, si ministre e Arsimit, jeni katastrofë! Ju, si […]

Universitari

3:19 pm

Universitari është një gazetë e krijuar për t’i dhënë zë shqetësimeve të studentit, kushteve të studimit dhe të jetesës dhe raportit të tij me dijen. Projektuar si një hapësirë e lirë kritike, denoncimi dhe ndërgjegjësimi universitar, kjo gazetë u jep mundësinë të gjithë studentëve dhe pedagogëve të shprehin shqetësimet e tyre, idetë dhe dëshirat e […]

“Universitari” student journal – triggering students’ critical thinking and active participation (2016-2018)

2:02 pm

The Institute for Critique and Social Emancipation (ICSE) aspires to foster active participation and raise the emancipatory political consciousness of the subordinated and marginalized social groups, students included, as it stands for free public education and the democratization of universities. We regard the education as a public good and human right that should be accessible […]

45